İşyerinde Elektrik Güvenliği İçin Tedbirler
İşyerinde elektrik güvenliği için tedbir alınması, olası riskleri elemine etmek için önemlidir. Günümüzde yüksek tehlike sınıfındaki onlarca işletmede hem ülkemizde hem de dünyanın geri kalanında birçok yangın çıkmaktadır. İş güvenliği kapsamında değerlendirilmesi gereken elektrik güvenliği, uzmanların koordinesinde ve işletme sahibinin de dikkatli davranması ile yüksek başarıya ulaşabilir.
Elektrik tehlikelerini fark etmekle başlayabilirsiniz. İşletmenizin hangi alanında kaçak olabileceği, hangi alanda aşırı yüklenmeden kaynaklı problemler yaşanabileceği, şalterlerin nerelerde bulunduğu, hangilerinin mesaiden sonra kapatılacağı veya kapatılması gerektiği, bu işlemden kimlerin sorumlu olduğu, çalışanların güvenliğini sağlamak için elektrik kablolarının gömülü veya galeri içinde olması gibi birçok konu, işyerindeki elektrik güvenliği kapsamında yapılması gerekenler arasında yer alır.
Çalışanlarınızla konuşmalısınız, fikirlerini almalı ve sahada mücadele edenlerin görüşlerini dikkate almalısınız. Elektrikten kaynaklı risklerin neler olduğunu en iyi elektrikle çalışan makineleri kullananlar bilir. Siz bütün önlemleri almış olsanız bile zaman içinde gelişecek riskleri sahadaki elemanların bileceği aşikardır. Elektrik kontrol listenizin zamanında ve uygun şekilde doldurulduğundan emin olun. Bundan da öte, bu listenin gerektirdiği kontrollerin yapıldığından emin olmalısınız.
Elektrik Güvenliği İle İlgili Risk Değerlendirmesi
Taşınabilir veya sabit makineler ile ekipmanların elektrik kaçaklarının olmadığından, kabloların zarar görmediğinden, panoların kaldırabileceği kadar yükle dolu olduğundan emin olmak için elektrik güvenliği ile ilgili risk değerlendirmesi yapmalısınız. Çalışanlarınızın fikrinin burada daha değerli olduğunu göreceksiniz. Çalışma alanında veya yürüyüş kordonlarında elektrik kablolarının yer alması risk içereceğinden, bunların yer altında, zemin altına veya kablo galerilerine yerleşmesini sağlamalısınız.
Elbette profesyonel bir iş güvenliği uzmanı size çok yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra elektrik güvenliği ile ilgili olarak elektrik mühendislerinden de yardım alabilirsiniz. İşyerinizin elektrik tesisatının düzenli olarak kontrol edilmesini sağlamalı, elektrikle çalışan makinelerinizin periyodik bakımlarının yapılmasını temin etmelisiniz. Bunun için de gerçekten alanında uzman personelden yardım almanın önemini bilmelisiniz. Bütçeniz el veriyorsa elektrik mühendisi istihdamı yapmaktan çekinmemelisiniz.
İşyerinizin genel güvenliğini ilgilendiren elektrik güvenliği konusunda risk değerlendirmesi yapmanız, olası problemlerde oluşacak davranış örüntüsünü yönetmeniz açısından da belirleyici olmaktadır. Kimlerin hangi görevleri üstleneceği, hangi önlemlerin alınacağı, hangi panoların kontrol edileceği ve hangi anahtarların kapatılacağı gibi önemli hususlar, hep birlikte değerlendirilmeli ve gerekirse tatbikatlar ile uygulamalı şekilde pekiştirilmelidir.
Elektrik Güvenliği İş Güvenliği Uzmanlarının Görevleri Arasında mı?
İş güvenliği uzmanı, bir işyerinin tüm risklerini belirlemek, değerlendirmek ve gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamak görevlerine sahiptir. Elbette oluşturacağı tedbirler listesi işveren tarafından yerine getirilecektir. Bunun azami şekilde sağlanması için profesyonel bir İSG uzmanına sahip olmanız önemlidir. Tehlike sınıfınıza uygun bir İSG uzmanı fark yaratacaktır.
Elektrik ile ilgili risklerin değerlendirilmesi konusunda spesifik mevzularda alan mühendisinden yardım almaktan kaçınmamak gerekir. İSG uzmanının koordinesinde genel tedbirler alınmaktadır. Elektrik güvenliği de bu tedbirler arasında yer alır. Ana akımın işletmenin iş yüküne yetmesi, ağır voltajların kontrollü şekilde kullanılması veya makinelerin çıkmadan önce kapatılması gibi önlemler zaten iş güvenliği uzmanı tarafından belirtilmektedir.
Bunun yanı sıra genel tedbirler arasında görünmekle birlikte, aslında daha çok elektrik güvenliğini de ilgilendirmesi bakımından, elektrikle çalışan her makinenin, aracın ve ekipmanın düzenli bakımlarının yapılmasına öncelik vermek gerekir. Bu önlemler de İSG uzmanının sorumlulukları arasında gösterilir. Alınması gereken önlemleri belirten uzmandan sonra işveren bu önlemlerin alınmasını sağlamalıdır. Ayrıca İSG uzmanının çalışanlara vereceği eğitimlerde elektrik ile ilgili konulara da değinmesi önem arz eder. İş güvenliği uzmanlığı işyerinin güvenliği ve çalışanların sağlığı açısından her geçen gün daha fazla önem kazanmaktadır.
- Hits: 1086