Yaşam hattı kurulumu, iş gereği yüksekte çalışmak zorunda olan kişilerin olası felaketlere karşı önlemler alabilmeleri ve neticesinde güvenlik tehditlerini de en aza indirgemeleri adına kurulması gereken önemli yapılardan biridir. Özellikle de çok tehlikeli iş sınıflarında yer alan sektörlerde yaşam hattı kurulumu çalışanların güvenlikleri için son derece önemlidir. Yaşam hattı kurulumu daha çok iş güvenliği uzmanları tarafından takip edilmesi gereken bir süreç olup aynı zamanda firma yöneticilerinin de bu sürece katılım göstererek çalışan sağlıklarını gözetmeleri adına önemlidir.
Başta inşaat sektörü olmak üzere yüksekte çalışma gerektiren tüm iş alanlarında yaşam hattı kurulumundan söz etmek mümkündür. Bu kurulum ile birlikte yüksekten düşme, yaralanma, ölüm ve kaza gibi sonuçların da önüne geçilebilir. Önceliğin işçi sağlığı olduğunun disiplinine uyulması açısından yaşam hattı kurulumu işlemlerinin çok kısa süreler içerisinde firmalar tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Yaşam hattı kurulumu avantajları genel olarak şu şekildedir:
Yaşam hattı kurulum avantajlarının en büyüğü ise işçi sağlıklarını tehlikeye atılmadan iş veriminin de en iyi biçimde sağlanmasıdır. Özellikle de belirttiğimiz sektörlerde aktif olarak çalışmalarını sürdürmekte olan kişilerin yüksekten çalışırken bu gibi önlemleri almaları son derece önemlidir.
Yaşam hattı kurulumu eğitimi iş güvenliği sağlayan firmalar tarafından verilen eğitimlerdir. Bu eğitimlere aktif olarak katılım sağlanarak bu alandaki güvenliklerin en iyi biçimde sağlanması da amaçlanır. Bu bağlamda özellikle de belirttiğimiz sektörlerde yer alan çalışanların, firma yöneticilerinin bu gibi eğitimlere katılması da önemlidir.
Yaşam hattı kurulumu eğitimi genellikle 1 gün içerisinde 8 saat sürmekte ve toplamda 12 kişilik bir grubun katılımıyla gerçekleşmektedir. Bu eğitim kapsamınca başarılı olan katılımcılara ise yaşam hattı kurulumu eğitimi belgesi verilmektedir.
Eğitim içeriklerinden bazıları şunlardır:
Teorik ve pratik eğitimlere katılarak yaşam hattı kurulumu ile alakalı olarak tüm bilgileri edinen kişilerin bu alanlarda daha efektif oldukları da bilinmektedir. Özellikle de kişilerin bu eğitimler neticesinde iş sahalarında daha tecrübeli olmaları da bilinenler arasındadır.
Yatay yaşam hatları genellikle fabrika, depo gibi alanlarda yüksekten çalışma yerlerinde uygulanmaktadır. EN 795:2012standardına uygun olması gereken yatay yaşam hatları genel olarak düşme risklerinin önüne geçilmesi amacıyla tercih edilmektedir.
Yatay yaşam hatları uzman montaj ekipleri tarafından kurularak çalışanların bu yapılar üzerinde aktif olmaları sağlanmaktadır. Böylelikle hem daha iyi biçimde yapılar kurulacak hem de çok sağlam biçimde çalışanlar çalışmalarını idame ettireceklerdir.
Dikey yaşam hatları da tıpkı yatay yaşam hatlarında olduğu gibi düşme riski bulunan çalışma alanlarında uygulanan sistemlerden biridir. EN 353-1:2014 standartlarına uygun olması gereken dikey yaşam hatları genellikle merdivenler üzerinde uygulanmaktadır. Bu yapının da yine uzman montaj ekibi tarafından kurulması gerekmektedir.
Genel olarak yaşam hattı kurulumu yüksekte çalışmak zorunda kalan çalışanların sağlıklarını korumak ve iş verimliliğini de artırmak amacıyla uygulanan sistemler arasında yer almaktadır. İş güvenliği uzmanları tarafından da desteklenmesi gereken bu yapıların mutlaka bu tür çalışma alanlarında yaygınlaştırılması da gerekmektedir.
Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Risk Danışmanlık
Web Tasarım: Akademi Grafik
Oruç Reis Mahallesi Tekstilkent Ticaret Merkezi 10 AU 102 Esenler