İşletmenizin İSG Uyumlu Olması İçin Neler Yapılabilir?
İşletmeler iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri konusunda OSGB aracılığı ile profesyonel destek almakta, uzmanlar aracılığı ile işyerleri daha güvenli şekilde faaliyetlerini sürdürmektedir. Yasal olarak da işletmenizi İSG uyumlu olacak şekilde yapılandırmalı, uzmanların desteği ile çalışanlarının gerekli eğitimleri almasını sağlamalı, ekipmanların denetimini ve kontrolünü yapmayı bilmelidir. Bu yüzden bir profesyonelle çalışmak demek sizin bazı konularda inceleme yapmamanız anlamına gelmiyor.
İş güvenliğini ve çalışan sağlığını önceliğiniz haline getirmelisiniz. Zorunlu olması aslında yaptırım içermesi bakımından fayda sağlar. Ancak siz işyerinizde İSG kültürünü oluşturmalı, çalışanlarınızın da aynı kültürle hareket etmesini sağlamalısınız. Tedbirlerin alınmasında ve sürecin yürütülmesinde öncelikli rol sizde olmalıdır ki çalışanlarınız işin ciddiyetini anlasın.
Bu nedenle işletmenizin İSG uyumlu olması için ne yapabileceğinizi anlatarak devam edelim:
1. Kendi Kontrolünüzü Yapabilmelisiniz
İşyerinizin iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri konusunda önce kendi aynanıza bakmalı, güçlü ve zayıf olduğunuz alanları eleştirebilmeli, özgüvenli şekilde işyerinizin resmini çekebilmelisiniz. İşletmenizi detaylıca kontrol etmelisiniz. Kullanılan ekipmanları kontrol etmek, çalışanların tedbirlere uyup uymadığını incelemek önemlidir. Süreçleri takip ederek güvenli yanları belirlemeli, güvenli olmayan alanlar için ise hızlıca dönüt sağlamalısınız.
Ekipmanların kendi başına çalışırken kimseye zarar vermediği görülür. Ancak yanlış uygulanan adımlar nedeniyle çalışanların zarar gördüğü de aynı zamanda görülmektedir. Ekipmanların muayenelerini yapmalı, muayeneden sonra kayıt tutmalısınız. Sorunları ve sonuçlarını öngörerek çalışanlarınızın zarar görmesini engelleyebilirsiniz.
2. Planlı Çalışmalısınız
Planlı çalışmak hem sizin için hem de çalışanlarınız için iş kazalarını önleyebilir. Herkesin koordine olmuş şekilde çalışması birbirlerinin alanına girmesini önler, makine başında geçirilen vaktin dikkat dağınıklığına neden olmasını engeller. Potansiyel tehlikeleri görebilmeniz açısından da planlı olmak yarar sağlar.
Planlama kaynakların verimli kullanılmasını da yardımcı olur. Herhangi bir sorun olduğunda da planlı davranmak, normal işleyişe daha çabuk dönülmesini kolaylaştırır.
3. Çalışanlarınızın Fikrini Alın
Güvenli bir işyeri sağlamanın en önemli yollarından biri de sahada olanların yani çalışanlarınızın fikrini almaktır. Sizin göremediğiniz detayları ve aksaklıkları çalışanlarınız daha kolay görebilir. Çok kalabalık işyerlerinde elbette herkesin fikrini alabilmeniz zaman gerektirebilir. Bunun çözümü de oldukça basittir. Çalışan temsilcisi seçerek, çalışanlarınızın tamamına ulaşabilirsiniz.
Çalışanlarınıza işyerinin güvenliği, çalışma şekilleri ve ekipmanlar ile ilgili fikirlerini sorun. Çalışanlarınız ile kuracağınız bu etkili iletişim sayesinde hem güvenlik açıklarınızı tespit edebilecek hem de motivasyonu sağlamak adına çok büyük bir adım atmış olacaksınız.
4. Çalışanlarınızın Eğitim Almasını Sağlayın ve Bunu Güncel Tutun
Çalışanlarınızın iş güvenliği ile ilgili temel eğitimi almasını sağlayın. İş güvenliği uzmanları ile işbirliği yaparak temel İSG eğitimi alınması yönünde planlı davranın. İşyerinizde değişiklikler oldukça bu eğitimleri güncelleyin. Yeni makineler geldikçe, çalışma şekli değiştikçe yeni iş güvenliği eğitimleri alınması zaten mevcut yönetmeliklerde de yer almaktadır.
5. Herhangi Bir Kazada Detaylı Araştırma Yapın
Büyük iş kazaları veya problemler küçük sorunlarla başlar. Bunu aklınızdan çıkarmayın ve küçük sorunları hasıraltı etmeden çözmeye gayret edin. Küçük bir elektrik kaçağının büyük bir fabrikada yangına neden olması, kaygan bir zeminde hareket eden çalışanın düşüp yaralanması gibi durumlar, küçük problemlerin nasıl büyük bir olaya dönüşebileceğini göstermesi açısından önemlidir.
6. İş Güvenliği Kültürünü Yerleştirin
İş güvenliği kültürü belirli bir tavır ile yerleştirilebilecek ve sürecin sürekli olarak aktif tutulmasıyla başarıya ulaşabilecek bir kavramdır. Çalışanlarınızın kendini kurum kültürüne ait hissetmesi ile İSG kültürü daha kolay yerleştirilir. Bunun için de işyeri içindeki iletişim kanallarının açık tutulması, profesyonel bir çalışma ortamı oluşturulması, hasta olan çalışanların dinlenmesinin sağlanması gibi farklı önlemler işe yaramaktadır
- İzlenme: 1079